Body ve fitness beslenmesi nasıl olmalıdır?

28 Aralık 2016 / Genel
Body ve fitness beslenmesi nasıl olmalıdır?

Hayatı body ve fitness olanlar için spor ne kadar önemli ise beslenmede en az o kadar önemlidir. Body sporunu hayatlarına sokmayı başaranların zorlandığı konuların başına yer alır body ve fitness beslenmesi. Daha önceki yazılarımızda cevaplarını vermeye çalıştığımız body beslenmesi konusunu, bu makalemizde geniş bir çerçeveden ele alacağız.

Body ve Fitness Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Body sporu, son zamanlarda her 3 kişiden birinin uğraştığı, sporlar arasında en popüleri, prestiji bakımından geniş kitleleri ayağına kadar getiren bir spor olma özelliğini en başından beri elinde bulunduruyor.Bir program doğrultusunda yapılan bu sporda makinalar, dumbbeller, ağırlık plakaları vücut geliştirmenin olmazsa olmazları.Antrenman programı içerisinde her zaman ciddi bir yeri olan beslenme, vücut geliştirmede gelişim evrelerine büyük katkı sağlamaktadır. Bunun için body beslenmesi enine boyuna düşünülmeli, beslenme konusunda zamanlamaya tam anlamıyla uyulmalıdır. Beslenmenin olmazsa olmazı kalori hesabı yapmaktır. Vücut geliştirme ile ilgilenen acemiler sadece antrenman öncesi ve sonrası beslenmesine önem verirler. Halbuki tüm gün alınan besinler gelişim seviyeniz açısından belirleyici olmaktadır.

Antrenman öncesi protein tozları idealdir.Nedeni çabuk sindirilmesidir. Antrenmandan önce 20 gram tüketilmesi yeterli olacaktır. Karbonhidrata gelince, kan şekeri ile ilgili sıkıntı çekiyor ve karbonhidrat tüketince bitkinlik hissi geliyorsa, antrenmandan önce glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan uzak durun. Bu beslenme tarzı şekeri ve insülini hızlı bir şekilde artırır ki bu da yağ yakımının olmamasına neden olur. Gün içerisinde kilonuzun 2 katı kadar protein ve 2.5 katı karbonhidrat almaya özen gösterin. Beslenmede zamanlama önemlidir. Protein ve karbonhidrat alımını zamana bölün. Sabah ilk kalktığınız andan itibaren yatağa girene kadar hesapladığınız karbonhidrat ve proteini vücudunuza sokmuş olun. Beslenmenizi öğünlere bölün. Sabah, öğlen ve akşam öğünleri olarak böleceğiniz beslenme programınızda protein ve karbonhidrat bakımından zengin yiyecekleri tercih edin. Hangi yiyeceklerde ne kadar karbonhidrat ve protein var bilmek işinizi bayağı kolaylaştıracaktır.

Body Antrenmanı Öncesi Uzak Durulması Gereken Besinler

Yağ içeren yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Antrenman öncesi beslenmeler protein içermelidir.2 saat önce tüketilmeli antrenman zamanına kadar proteinler kana karışmalıdır. Yumurta ve kırmızı eti antrenmandan önce tercih etmeyin. Yağ içerdikleri için sindirilmeleri zaman alacaktır. Hindi jambon, hindi göğsü ve tavuktan bile antrenmandan önceki 1 saat içerisinde uzak durun. Bu et türlerinde fazla yağ olmasa bile aminoasitlere dönüşüp kaslara ulaşması zaman alacaktır. Enerji için antrenmandan önce erik, kiraz, yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmek gibi karbonhidrat içeren besinler tüketin. Bu besinleri yavaş sindirildikleri için antrenman boyunca enerji kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Fitness Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Adını fit olmaktan alan fitness vücut geliştirmeye oranla daha titiz beslenme içermektedir. Tamamıyla sağlıklı besinlerden oluşan fitness beslenmesi beyaz et ve sebze ağırlıklı olmalı, glisemik indeksi düşük oranlı besinler içermelidir. Vücut geliştirme sporu gibi mevcut kilonun 2 katı protein, 2.5 katı karbonhidrat alınması zorunluluğu olmayan fitness’da az ve sık olan beslenme programları tercih edilmelidir. Amacın vücut hatlarını belirgin ve yağsız hale getirmek olduğu fitness branşında, fitness beslenmesi düşük kalorili yiyeceklerden olmalı, zamanlama iyi yapılmalıdır. Yağda pişirilen balık değilde, ızgarada yapılan balık tüketilmelidir. Besinlerin yağda pişirilmesi yerine buharda ve suda haşlanması tercih edilmelidir. Buharda pişirilen sebzeler zeytinyağı ile birlikte tüketilmeli, trans yağ içeren gıdalardan uzak durulmalıdır.

Fitness İçin Yoğurt mu? Süzme Peynir mi?

Süt ürünlerinin en büyük avantajıdır hem whey, hemde kazein içermeleri.200 gram süzme peynirde 30 gram protein varken, aynı miktardaki yoğurtta 12 gram protein vardır. 200 gram proteinin karbonhidrat oranı 6 gram iken, 200 gram yoğurdun karbonhidrat oranı 16 gramdır. Proteinler içerisinde yer alan karbonhidratları kimse tercih etmez, etmekte istemez. Kaldı ki süzme peynir geç sindirilirken ve uzun  süre vücudun aminoasit ihtiyacını karşılarken yoğurt tüketmek, protein bakımından yerinde saymanıza neden olacaktır.

Spor Beslenmesi Tavsiyeleri

1.Süt ve süt ürünlerinin beslenmedeki avantajlarını iyi kullanın.

2.Kalori hesabı yapın, vücudunuzun ihtiyaçlarına göre hareket edin.

3.Egzersiz öncesi ve sonrası beslenmelerin gelişiminize olan faydalarını göz ardı etmeyin.

4.Et ve süt ürünlerinin beslenme programınızda olan zamanlama esaslarına göre hareket edin.

5.Karbonhidratları, bulundukları besinleri, kullanmanız gereken miktarları ve öğünleri bilerek beslenin.

Form ile sağlığın vazgeçilmez bir parçası ve sporun en önemli enstrümanlarından bir tanesi olan body ve fitness beslenmesi hakkında merak edilenlere yer vermeye çalıştık. Atletik bir yaşamın kapısını rahatlıkla aralamanız dileğimizle, zinde kalın.