Sporda Kuvvet Nedir?

28 Ocak 2016 / Genel
Sporda Kuvvet Nedir?

Sporda kuvvet nedir? Kuvvet nasıl elde edilir ve geriştirilir? Kuvvet ve çeşitleri nelerdir?

Kuvvet spor çalışmalarında gelişmeyi belirleyen motorik özelliklerden bir tanesidir. Kuvvet bir dirence karşı dayanma ve bir dirence karşı koyabilme durumu olarak açıklanabilir. Sporda verimin devamlı artması için kuvvette sıklıkla arttırılmalıdır. Sporda kuvvet nedir? sorusunun en çok sorulan sorusudur kaç yaşına kadar kuvvetim artar sorusu. Kuvvet genellikle 20 yaşına kadar yükselir. 20-35 yaş arasında ise zamanla azalarak düşer. Bu nedenle 20’li yaşlarda yapılan sporun etkisi yüksek olur.

Genel kuvvet: 

Vücudun her zamanki kuvvetidir. Vücut bu kuvveti kazanmak için herhangi bir çaba içerisine girip, bir branşa yönelmez. Herhangi bir spor branşına yönelmeden tüm kasların kuvvetidir genel kuvvet.

Özel kuvvet:

Bir spor branşına özel olarak gereken kuvvettir. En iyi örnek halter sporudur. Halterde ağırlığı yerden silkerek kaldırmak için omuz, kol, bel, bacak ve kalça kaslarının kuvvetli olması gerekir. Bu gelişimler sadece halter antrenmanları ile olur.

Maksimal kuvvet:

Bir defada kaldırılan en büyük ağırlığa direnen kuvvettir, dirençtir. Karşı konulan kuvvetin azalmasıyla, Maksimal kuvvetinde azalması bilinen en büyük özelliğidir.

Dinamik kuvvet:

Kasın kasılması esnasında yapılan ağrılık çalışmaları dinamik kuvveti anlatabilecek en iyi durumdur. Genelde vücut geliştirme dinamik kuvvet uygulanarak yapılır.

Statik kuvvet:

Kaslarda gözle görülür kısalmanın olmadığı, buna rağmen kasın yüksek seviyede gerilim yaşayarak kuvvetin açığa çıkması durumu vardır. Statik kuvvette kişi dışarıdan gelebilecek bir dirence karşı durumunu korur. Kuvvet belirli bir seviyede tutularak statik kuvvet durumu gerçekleşir.

Çabuk kuvvet :

Diğer kuvvet çeşitlerine oranla ismi gibi sinir kas sisteminin hızlı şekilde kasılıp gevşemesiyle birlikte dirençleri yenmesi sonucunda gerçekleşir.

Kuvvet dayanıklılığı:

 Bir çok kez tekrar edilen kasılmalar ve geveşemeler sonunda ortaya çıkan yorgunluğa karşı, sinir kas sisteminin dayanabilme durumudur.

İzometrik kasılma: 

Uzunluğu sabit kalmasına rağmen gerilimi artan kasılma çeşididir. Sinir kas sisteminin statik durumda kasılması durumudur.

Konsantrik kasılma:

Diğer bir adı izotonik kasılmadır. Kasın gerilimi sabit kalırken boyunun kısalması durumudur. Kısacası kasın kısalarak kasılması durumudur.

Oksotonik kasılma:

İzometrik ve izotonik kasılmaların beraber olması ile gerçekleşen kasılma çeşididir. Kasın uzunluğu değişirken gerilimi de beraberinde değişen kasılmalardır.

Sporda kuvvet nedir? ve kasılma türleri her spor branşında gerçekleşen sinir kas sistemi evreleridir. Başarıya giden yolda bilinmesi gereken kuvvet ve çeşitleri kulak ardı edilmemesi gereken tavsiyleri beraberinde getiriyor.

TVGF 5.KADEME TEKNİK DİREKTÖRÜ

Mustafa GÜLER

4.3 3 votes
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

55 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
nuh
nuh
4 Kasım 2016 15:14

bu kadar iyisini beklemiyordum helal olsun ellerinize sağlık

Sporty antrenör hizmetleri
Sporty antrenör hizmetleri
25 Ocak 2017 21:59
Reply to  nuh

Teşekkür ederiz Nuh bey, övgüleriniz bizi mutlu etti. İşimiz olan sporu daha iyi yerlere getirmek için çaba sarf ediyoruz.

Özge mengi
Özge mengi
10 Şubat 2017 08:50

Değerli sporty antrenörleri. Siz değerli spor uzmanlarının engin bilgilerinden yararlanmak biz acai sporcuları memnun edecektir. Hocam mümkünse size bilmediğim konular hakkında soru sorsam yardımcı olabilirmisiniz?

Okan SAYIN
Okan SAYIN
25 Ocak 2017 22:04

Sektörde yer alan bilgilere göre daha detaylı ve bilinmeyen bir makale yazıyorsunuz. Türk sporuna büyük katkı dağlayacak içerikleriniz mevcut. Teşekkürler değerli hocam.

Okan SAYIN
Okan SAYIN
25 Ocak 2017 22:05

Sektörde yer alan bilgilere göre daha detaylı ve bilinmeyen bir makale yazıyorsunuz. Türk sporuna büyük katkı sağlayacak içerikleriniz mevcut. Teşekkürler değerli hocam.

Mehmet ünal
Mehmet ünal
31 Ocak 2017 17:28

Merhaba
Mustafa hocam bu yazın sayesinde arkadaşım beden eğitimi dönem ödevini verdi çok büyük katkısı oldu konularının kendisi adına teşekkür ederim.

Özge mengi
Özge mengi
10 Şubat 2017 08:47
Reply to  Mehmet ünal

Aynen katılıyorum size okan bey. Bende sporty antrenörlerinin engin bilgilerinden yararlanan bir spor severim.

Seçkin demirezen
Seçkin demirezen
1 Şubat 2017 08:43

Her yerde yazılarınız ile karşılaşıyorum. Çok değerli bir iş yapıyorsunuz. Cidden tebrik etmek lazım. Bu kıymetli bilgileriniz için teşekkürü borç bilir, başarılarınızın devamını dileriz.

Mustafa SANCAK
Mustafa SANCAK
10 Şubat 2017 08:53

Seçkin bey; sporty antrenörleri hakkında ne söylesek azdır. Ben uzaktan spor desteği alan bir sporcuydum. Ne yapsam sorunlarıma çözüm bulamıyordum. Ta ki spporty antrenörleri ile tanışıncaya kadar. Şu an her dilediğim konuda kendilerinden bilgi alabiliyorum. Değerini iyi bilmek lazım. Helal böylesine.

Fatih özdemir
Fatih özdemir
1 Şubat 2017 09:25

Spor bilincini insanlığa kazandırmak için çalışan bir spor salonusunuz. Tebrik ederim.

Özge mengi
Özge mengi
10 Şubat 2017 08:48
Reply to  Fatih özdemir

Bu kalitede hizmet veren kuruluşların değerini bilmek lazım seçkin bey. Gerçekten övgüyü hak ediyorlar.

Selman yılmaz
Selman yılmaz
10 Şubat 2017 18:24
Reply to  Özge mengi

Aynen katılıyorum size. İşlerini iyi yapıyorlar. Helal olsun.

Özge mengi
Özge mengi
10 Şubat 2017 08:51
Reply to  Fatih özdemir

Bu hizmet kalitesinde çalışan kulüpleri saysanız bir elin beş parmağını geçmez fatih bey.

Mehtap coşkun
Mehtap coşkun
10 Şubat 2017 18:23
Reply to  Özge mengi

Ne deseniz a gelir bu hizmete. Şapka çıkartıyorum.

Selman yılmaz
Selman yılmaz
10 Şubat 2017 18:25
Reply to  Fatih özdemir

Fayih bey spor işini bilenler yapmalı. Sporty gibi işine değer veren, toplumu bilinçlendiren spor kulüplerinin çoğalması lazım.

Mehtap coşkun
Mehtap coşkun
10 Şubat 2017 18:22

Teşekkür ederiz sporty spor ve sağlıklı yaşam kulübü. Gazi beden eğitimi ögrencisiyim. Kuvvet ve kuvvet çeşitleri anca bu kadar güzel anlatılır. Emeğinize sağlık.

Murat YOLDAŞ
Murat YOLDAŞ
15 Şubat 2017 19:04

Kuvvet antrenmanları ile kuvvetimizi geliştirebilir miyiz? Yardımcı olursanız sevinirim. Program istiyorum sizden hocam.

Kerem Aktan
Kerem Aktan
15 Şubat 2017 19:05

Kol ve göğüs kuvvetimi geliştirmek istiyorum. Ne yapmam lazım. Yardımcı olursanız sevinirim sporty antrenörleri.

Arzu varlık
Arzu varlık
15 Şubat 2017 19:13

Kuvvet nedir, çeşitleri nelerdir? Sayenizde öğreniyoruz. Yaptığınız iç cidden emek gerektiriyor.

Olcay KOÇ
Olcay KOÇ
15 Şubat 2017 19:42

Oğlum futbolcu ve genç takımda oynuyor. Antrenörü bacak kaslarını güçlendirmesini istemiş. Kulübünüze getirsem yardımcı olurmusunuz.

Burak KARALAR
Burak KARALAR
15 Şubat 2017 19:44

Futbol oynuyorum ve patlayıcı kuvvetimi geliştirmek istiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum.

Hasan koşar
Hasan koşar
15 Şubat 2017 19:45

Maksimal kuvvetimin artış sağlamasını istiyorum. Dikmende başka bir salona üyeyim. Fakat ne yaptıysam maksimal kuvvetimi artıramıyorum. Sizin salonunza gelsem yardımcı olabilirmisiniz. Özel derste alabilirim.

Merve erdoğanlar
Merve erdoğanlar
15 Şubat 2017 19:48

Kuvvet antrenmanı ve çeşitleri anca bu kadar güzel anlatılabilirdi. Teşekkürler sporty spor merkezi.

Mustafa DİŞLİ
Mustafa DİŞLİ
23 Şubat 2017 23:49

Size katılıyorum merve hanım. Hocalarımız gayet güzel anlatmış kuvveti ve çeşitlerini. Gayet akılda kalıcı ve anlaşılır.

Mümtaz DÜNDARLI
Mümtaz DÜNDARLI
15 Şubat 2017 19:50

Kulübünüzden uzaktan antrenman desteği almaktayım. Her anlamda desteğinizi hissetmek mutluluk verici. İşinizde gayet iyisiniz. Yazınızı görünce ne kadar doğry yaptığımı anladım sizinle çalışmakta. Teşekkür ederim sporty ailesi.

Mustafa DİŞLİ
Mustafa DİŞLİ
23 Şubat 2017 23:48

Bende uzaktan destek almayı planlıyorum mümtaz bey. Mustafa güler hocanın ismini çok duydum. Bu işi en iyisi diyorlar her yerde. En kısa zamanda mustafa hocadan randevu alıp isteklerim üzerine destek talebinde bulunmak istiyorum.

Mustafa DİŞLİ
Mustafa DİŞLİ
23 Şubat 2017 23:46

Kuvvetin ne olduğunu ve çeşitlerini sayenizde öğrenmiş olduk emeklerinize sağlık. Teşekkürler.

Feride SABAH
Feride SABAH
20 Mart 2017 13:49

Ankara gazi beden öğrencisiyim. Bu kadar az ve öz bir paylaşım görmedim. Anlatım gayet açık ve net olmuş. Emeğinize sağlık. Helal olsun.

Çağrı Tekinalp
Çağrı Tekinalp
12 Nisan 2017 16:21

Uzun zamandır 2. ligde futbol oynuyorum. Hızımın ve gücümün artmasını istiyorum. Mustafa güler hocanın ismini çok duydum. Kendileri de müsaitse gelişim programı almak istiyorum hocamızdan. Hoşçakalın.

Okan SAYIN
Yönetici
21 Mayıs 2017 12:44

Mustafa hocamız size her konuda yardımcı olacaktır çağrı bey. Yapmanız gereken hocamız ile sporty üzerinden irtibat kurmanız. Hoşçakalın.

Kemal sırtı
Kemal sırtı
23 Mayıs 2017 13:16

Yazınız gayet anlatıcı. Teşekkürler.

Atakan Bekgöz
Atakan Bekgöz
28 Haziran 2017 16:18

Çok güzel faydalı makale olmuş Hocam umarım devamı gelir

Alperen
Alperen
23 Aralık 2017 00:49

Bilek güreşi antrenmanları için önerilerde bulunabilir misiniz?

55
0
Would love your thoughts, please comment.x