Aşırı Antrenman (Overtraining) ve Sürantrene Nedir?

17 Haziran 2017 / Genel
Aşırı Antrenman (Overtraining) ve Sürantrene Nedir?

Aşırı Antrenman (Overtraining) ve Sürantrene Nedir?

Fransızca bir terim olan sürantrene nedir? Bu olgu aşırı antrenman yapmayı ve sonrasında gelişebilecek sporun olumlu yanlarını eksilten çalışmaların ortaya çıkardığı durumu anlatmaktadır. Bilinçsiz yapılan yüklenmelerin beklentilerin aksine performansta düşüşe neden olduğu, antrenmanların yıkıcı etkiler doğurduğu durumlardır overtraining olgusu.

Ağırlıklı olarak mukavemet sporlarında sürantrene durumu mevcuttur ve işin kötü yanı, sporcular çoğu zaman bu durumu fark etmiyor. Fazla yüklenmek vücudun fazla antrenman yaparak ihtiyacı olduğu kadar dinlenmemesinin bir sonucudur. Aşırı spor yapan sporcuların şunu unutmaması gerekir. Vücut ağırlık antrenmanı yaparken değil beslenirken ve dinlenirken gelişir.

Aşırı Antrenman (Overtraining) Belirtileri Nelerdir?

Hızlı bir gelişim isteyenlerin en çok yaptığı şeydir aşırı antrenman. Bu nedenle sürantrene gerçekleşir. Gerek sosyal medya olsun, gerekse spor dergileri, tv kanalları, yazılı ve görsel medyada gördüğümüz reklamlar bizi kısa sürede kas yapabileceğimiz yada kilo verip atletik yapıya kavuşabileceğimiz düşüncesine iter. Tüm spor dallarında olamayacağı gibi fitness, crossfit, personal training gibi çalışmalarda da çok kısa sürede gelişim beklememeliyiz. Ağırlık antrenmanlarını haftanın her günü yapmanın kasları geliştiremeyeceği gibi, her gün saatlerce koşu bandı ve bisiklet çalışmaları yaparak da yağ yakmak mümkün değildir. Yapılan araştırmalar vücudun yapılan aktivitelere cevap verebilmesi için bir zaman dilimi olduğunu ortaya koyuyor. Bu gerçeklere aldırış etmediğimiz takdirde gelişip kas yapmak yerine zayıflar, güçten düşer ve gelişimden uzak bir yol izleriz. Bu duruma yerinde saymak denilmektedir. Peki yerinde saydığımızı nasıl anlarız.

  1. Geçmek bilmeyen adale (kas) ağrıları
  2. Sabahları yataktan ilk kalktığınız anda ölçülen dinlenik nabzın yüksek çıkması.
  3. Asabi olmak.
  4. Bağışıklık sisteminde bozulmalar sonucunda hastalanma durumu.
  5. Eklemlerde sürekli ağrı ve sakatlanma hissi.
  6. İsteksiz yapılan sporlar, salona gitmek istenmemesi, biran önce bitirilmek istenen spor programları.
  7. Uykuya dalamama, gece uyanma sonucunda gündüz dikkat dağınıklığı ve uyuma isteği.
  8. Kilo kaybı.
  9. İştahta kapanma, beslenmeme hali.
  10. Antrenmanda performans düşüklüğü, kaldırılan kiloların kaldırılamaması, gözle görülür derecede bitkinlik, antrenman sonlarını getirememe.
  11. Öz güven kaybı, içe kapanma.
  12. Gelişimde durma, azalma.
  13. Cinsel istek azalması.
  14. Moral motivasyon eksilmesi sonucu psikolojik çöküntü, travmalar.

Yukarıda yer alan aşırı antrenman belirtilerini yaşayanların 3-5 gün antrenman yapmaması en doğrusu olacaktır. Hatta bir kaç gün ilgilenilen spor dalının dışında başka uğraşlar ile zaman geçirilmesi aşırı antrenman durumu nedeniyle ortaya çıkan olumsuzlukların giderilmesine yardımcı olacaktır. Yapılan araştırmalar, Overtraining belirtisi gözüken sporcuların spordan 3-5 gün uzaklaşıp dinlendikten sonra, spora tekrar geri döndüklerinde daha istekli ve mutlu olduklarını göstermekte, daha iyi geliştiklerini ortaya koymaktadır.

Aşırı Antrenman Sonucu Ortaya Çıkan Etkilerden Kurtulma Yolları

Aşırı antrenman bedeni yorduğu kadar zihnide yormaktadır. Bu nedenle beyin vücudu koruma altına alır ve bedeni spordan soğutur. Aşırı antrenman yapmak yerine daha hafif antrenmanlar tercih edin. Set aralarını kısa tutuyorsanız uzun tutun. Kardiyo çalışmaları sonucu sürantrene gerçeklemiş ise ağırlık çalışmalarına yönelin. Ağır kaldırmak yerine daha hafif kilolar ile hareketleri yavaş yapıp kasa yedirmeyi tercih edin. İnterval kardiyo programları yapıyorsanız düşük tempolu kardiyo programlarına geçin. Her antrenman sonrası kasların esnemesi ve dinlenmesi için açma, germe, esnetme egzersizleri yapın.

Overtraining’den Korunma Beslenmesi

Sürantrene nedir sorunun cevabını bilmeyenlerin en çok yaptığı hatadır karbonhidrat ve yağ alımının kesilmesi. Sizde bu hatalara düşenlerdenseniz vücudun enerji kaynağı karbonhidratlardır ve vücudunuz dinlenemez. Yanlış beslenme de overtraining olgusunu tetikler. Karbonhidratların beynin enerji kaynağı olduğunu unutmayın. Beyinin enerji ihtiyacının karşılanmaması demek vücudun beyinden gelen komutları yeterince alamaması demektir ve bu durum bir sürantrene nedenidir. Omega 3 ve balık yağı gibi faydalı yağlar stresin vücuttan atılması konusunda en büyük destekçiniz olacaktır. Yağsız protein alımından korkmayın, vücudun yeniden yapılanması konusunda size büyük yardımları olacaktır. Dengeli beslenme bir çok sıkıntınızdan kurtulmanızı sağlayacak deyim yerindeyse vücudunuzun doktoru olacaktır. Ağırlık çalışan bireylerin vitamin ihtiyacı normal bireylere oranla 3-4 kat daha fazla olmalıdır. Bu vitaminler gıdalardan temin edilemiyorsa uzman bir doktor tavsiyeleri doğrultusunda vitamin takviyesi olarak kullanılmalıdır.

 

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Bildir
guest

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

2 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Emrah KEDERLİ
Emrah KEDERLİ
19 Haziran 2017 22:40

Yazınız cidden sürantrene sonucu ortaya çıkabilecek olumsuzlukları yansıtıyor. Bende yıllardır kickboks sporu ile uğraşıyor ve maç dönemlerinde sürantrene oluyordum. Bir durum neticesiyle maç performanslarım çoğu zaman kötü gerçekleşiyordu. O zamanlar bilmeden harcandığımız çalışmaların sürantrene çalışmaları olduğunu siz değerli spor uzmanları tarafından öğrenmiş bulunmaktayım. Yaş geçti iş bitti. Şu saatten sonra çocuğum spora başlarsa bu güzel bilgiler ışığında onun sürantrene olmasını engelleyeceğim. Emeklerinizden ötürü minnettarız.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x